Massage


Allmänt
Massage kan vara en bra behandlingsmetod om man har värk eller spänningar i musklerna. Massören använder händerna och trycker och knådar för att lösa upp spänningar i muskler, senor och ledband. Ibland koncentreras massagen till några få muskler, till exempel för att behandla en sträckning, eller också behandlas hela kroppen.

Massage kan även stimulera blodcirkulationen, frigöra endorfiner som är kroppens egna smärtstillandeämnen och ge en känsla av lugn och ro i kroppen. Massage kan alltså ha flera positiva effekter och brukar inte orsaka några biverkningar.

Däremot finns det inget stöd för att massage skulle hjälpa mot långvarig smärta.

Förberedelser
Man bör undvika att äta en kraftig måltid innan massagen. Det är också bra om man inte kommer direkt utifrån och är frusen när man ska få massage eftersom musklerna blir stela när man fryser. Vid det första besöket ställer massören frågor om vilka besvär man har för att få en bättre uppfattning om problemet.

Hur går behandlingen till?
Hos en massör brukar man ligga eller sitta på en speciell massagebänk eller stol som kan ställas in i olika lägen. Vanligtvis har man bara underkläderna på sig men massören brukar täcka de kroppsdelar som för tillfället inte behandlas med frottéhanddukar.

Man väljer själv hur lång behandling man vill ha, men den brukar vara mellan en halvtimme ochen timme. Massören brukar använda någon olja på sina händer för att beröringen ska bli så mjuk som möjligt. Det känns inte alltid skönt under själva massagen, utan kan ibland göra lite ont när massören tar i, men man brukar ändå uppleva det som välgörande.

Hur mår man efteråt?
Många känner sig trötta och dåsiga direkt efter massagen. Dagen efter behandlingen kan man känna sig lite stel i kroppen, ungefär som träningsvärk. Men det brukar snabbt gå över och i stället känner man sig mjukare och rörligare än innan behandlingen.

Vad är massage?
Massage leder till att spända och ömmande muskler slappnar av eller stimuleras.Stela muskler blir mjuka Massage innebär att en massör behandlar ens muskler, senor, ledband och bindväv med händerna. Massage kan beskrivas som en systematisk och rytmisk form av beröring. Behandlingen leder till att spända och ömmande muskler slappnar av eller stimuleras. När musklerna mjukas upp får man bättre rörlighet.

Man kan må bra av massage bland annat om man har muskelspänningar och muskelvärk. Alla åldrar, från spädbarn till äldre, kan få massage.

Äldsta kända behandlingsmetoden
Massage är en mycket gammal och enkel behandlingsmetod. Att massera ett ömmande område är en instinktiv reaktion hos en människa. Massage används i hela världen. I österländska kulturer anses massage vara något som alla har nytta av att få regelbundet. Den tidigaste kända beskrivningen av massage kommer från Kina för ungefär 5 000 år sedan, men metoden är troligtvis ännu äldre. I Sverige var det Per Henrik Ling som började med massage på 1800-talet. Han startade utbildningar i massage och även sjukgymnastik.

Ordet massage kommer från ett grekiskt ord som betyder "knåda" och ett arabiskt ord som betyder "trycka lätt", och det är just vad en massör gör, även om flera andra tekniker också används.

 
 
NAPRAPATIC KLINIK - KÖPMANGATAN 16, 931 31 SKELLEFTEÅ. TELEFON 070-306 38 53. E-POST