Thaimassage


Allmänt
Thaimassage är den traditionella massageformen för det Thailändska folket, och liknande behandlingar finns i resten av Asien.Förberedelser
Man bör undvika att äta en kraftig måltid innan massagen. Det är också bra om man inte kommer direkt utifrån och är frusen när man ska få massage eftersom musklerna blir stela när man fryser. Vid det första besöket ställer massören frågor om vilka besvär man har för att få en bättre uppfattning om problemet.

Hur går behandlingen till?
Hos en massör brukar man ligga eller sitta på en speciell massagebänk eller stol som kan ställas in i olika lägen. Vanligtvis har man bara underkläderna på sig men massören brukar täcka de kroppsdelar som för tillfället inte behandlas med frottéhanddukar.

Man väljer själv hur lång behandling man vill ha, men den brukar vara mellan en halvtimme ochen timme. Massören brukar använda någon olja på sina händer för att beröringen ska bli så mjuk som möjligt. Det känns inte alltid skönt under själva massagen, utan kan ibland göra lite ont när massören tar i, men man brukar ändå uppleva det som välgörande.


Vad är thaimassage?

Traditionell thai massage är både en spännande upplevelse och en väl fungerande behandlingsteknik. Denna form av massage utförs vanligtvis på golvet med löst åtsittande kläder. Idag använder allt fler thaimassage salonger i Sverige bekväma massagebänkar vilket de flesta av kunderna föredrar.

 

Massören använder inte bara sina händer utan hela kroppen, till exempel underarmar, armbågar, knän och fötter. Man behöver inte vara särskilt stark som massör, eftersom den egna kroppsvikten utnyttjas maximalt. Många grepp och ställningar inom thaimassagen påminner om yogapositioner. Thailändsk traditionell massage eller “Nuat phaen boran”, som den kallas på thailändska är en behandlingsteknik som styrker och balanserar kroppens energisystem. Enligt thailändsk tro är god hälsa och frihet från smärtor resultatet av obehindrat flöde av de vitala energiströmmarna genom kroppen.

 

Genom den mekaniska bearbetningen lösgörs blockeringar och spänningar som orsakar smärtor och värk. Processen är mycket noggrann och exakt. Varje muskel och led får del av behandlingen som nästintill resulterar i ett tillstånd av inre frid.

 

Ursprunget till den thailändska massagen kommer till största delen från Indien, Tibet och Kina för ungefär 2500 år sedan och det påstås att massagestilen fördes över till Thailand av Buddhas läkare Shivago Komarpaj. Troligtvis har folk som varit i kontakt med olika läror om helande tagit med sig dessa erfarenheter till Thailand.

 

Traditionen har till största delen muntligen gått i arv från lärare till elev, ofta inom familjen.

De flesta av antika medicinska texterna blev förstörda 1776 när burmaneserna invaderade Siam. De få kvarvarande texterna var bokstavligen ristade i sten år 1832 när kung Rama III placerade dessa i väggarna till buddisttemplet Wat Pho i Bangkok. Detta tempel är fortfarande det största centret för utbildning inom traditionell thailändsk massage och medicin.

 

De flesta som provat thaimassage upplever den som en form av yoga.
Metoden visar starka indiska yogainfluenser men den tydliga fokuseringen på energipunkter visar en tydlig länk till traditionell kinesisk medicin.

 

I Thailand har man länge vetat om att de vanligaste orsakerna bakom muskelsmärtor, värk och orörlighet är ett resultat av att musklerna kortas under påverkan av spänningar. Tekniken med att trycka på vissa punkter och sedan sträcka ut muskler och leder gör att flöden släpps loss och energier kan vandra fritt. Metoden gör att regelbunden thaimassage sträcker ut leder och muskler till deras normala viloläge och det påverkar hela kroppen att må bättre.


 

 
 
NAPRAPATIC KLINIK - KÖPMANGATAN 16, 931 31 SKELLEFTEÅ. TELEFON 070-306 38 53. E-POST